Det er afgørende at arbejdet med mellemformer sker med udgangspunkt i Silkeborg Kommunes mindset for inklusion.
Skolerne skal tilstræbe, at der er kontinuitet i de ressourcer, der lokalt bringes i spil til arbejdet med mellemformer, således der ikke opleves store ”gab” mellem indsatserne, og dermed risiko for tab af mellemformernes gevinster og effekter.
Skolerne skal lokalt arbejde med WHY, HOW og WHAT. Hver enkelt skole skal således gøre sig bevidst, hvorfor de udvikler og iværksætter mellemformer, hvordan de vil gøre det, hvad de vil gøre, og hvordan indsatsen spiller sammen med skolens øvrige indsatser. Der skal laves en klart formuleret beskrivelse af formålet med, organisering af og succeskriterier for udvikling af mellemformer.
Forældrene skal altid involveres, når en elev/gruppe/klasse/hold/årgang tilbydes mellemformer. Forældrene skal involveres i beslutningen og informeres om indsatsernes formål, organisering og succeskriterier.
Alle elever skal have deres primære tilhørsforhold til almenklasserne. Dette betyder, at alle elever skal være mest muligt i deres stamklasse og have samme primærlærer/klasselærer. Det er også en forudsætning, at medarbejderne i mellemformerne og medarbejdere i stamklassen arbejder tæt sammen. Blandt andet omkring hvorledes den særligt tilrettelagte pædagogiske indsats og ressourcerne kan anvendes til at støtte elever i mellemformsløsninger inde i almenklassen samtidig med at klassens pædagogiske personale understøttes i at kunne inkludere alle elever.
Mellemformer skal have fokus på elevernes sociale, personlige og faglige udvikling samt understøtte eleverne i at udvikle strategier og forudsætninger for at kunne indgå i almenundervisningen.
Der skal udarbejdes konkrete handleplaner for eleverne, når mellemformer iværksættes. Dette for at sikre, at både skolen, elever og forældre er bevidste om den eller de konkrete indsats(er) og arbejder mod et fælles mål.
Udvikling og iværksættelse af mellemformer kan supporteres af kommunale supportfunktioner, videncentrene og inklusionscentrene. Her skal desuden være fokus på medarbejdere og ledelsen på skolerne således, at kompetencerne og den specialiserede viden udbredes til skolerne.
Skolerne skal to gange om året følge op på deres mellemformer og vurdere: 1) Hvorvidt mellemformerne skaber den ønskede progression hos eleverne og 2) hvorvidt indsatsen skal fortsætte. Eventuelt med justeringer. Skolerne kan få support til denne opgave fra PPL.